Första resan 2023 - del 3. Våra engelska vänner och Suffolk med omnejd

Nu in i Frankrike en liten snutt och sedan över La Manche eller engelska kanalen som vi säger. Vi åker på det gammalmodiga sättet med bilfärja från Calais till Dover. Våra engelska kompisar åker tunnel under kanalen och sätter bilen på ett litet tåg, men det vill vi inte. Färjebiljett köper man på nätet innan man åker. Smidigt måste man säga. Trots det fick vi stanna vid tre olika bås och visa pass och visa biljetter och visa pass igen. Den engelske passkontrollanten undrar om vi verkligen har kört bil hela vägen från Sverige... Jo sa vi och han himlar sig. Han tycker att vi är fantastiska och önskar oss en trevlig överfart. Han får representera det vi nästan är mest imponerade av - engelsmännens artighet och att de alltid säger något extra. Otroligt skönt är också att vi har löst inträde till en lounge och där finns fika och frukt och vi och en mamma med vuxen dotter njuter av den trevliga och lugna miljön. 


Efter 1,5 timma på ett vindstilla lugnt hav börjar ölandet med vänstertrafiken. Vilket inte alls visar sig vara särskilt svårt. I rondellerna ligger smågatsten som markerar filerna och de första 5-10 km från Dover ut i landet är det skyltar på engelska, franska, tyska och SVENSKA ned texten "här kör man på vänster sida". Häftigt.

Vårt första stopp i landet är Canterbury Cathedral. En historisk och imponerande byggnad som alla katedraler. Som vanligt måste man tänka litet på Tom Byggare, huvudpersonen som bygger katedraler i Ken Folletts romanserie Svärdet och Spiran och som utspelar sig under tidig medeltid och framåt. En av de få  böcker jag har läst flera gånger!

Allt är mäktigt med denna kyrka. En av de äldsta kristna byggnaderna i England och tillika en del av ett världsarv. Grundades på 500-talet, byggdes om på 1000-talet och delar förstördes av en brand på 1100-talet. Vid ombyggnaden utökades kyrkan österut för att kunna ta emot det stora antal vallfärdande pilgrimer som kom för att hedra ärkebiskopen Thomas Becket som mördades i slutet av 1100-talet. Inkomsten från pilgrimerna betalade återuppbyggnaden av katedralen och de två Benediktinerkloster som omger katedralen. Resten byggdes om på 1300-talet och ser fortfarande ut nu som då!
Den del av kyrkan som är från 1100-talet.
Taket i tornet, typiskt engelskt och kallas solfjädersvalv.

Vi fortsätter norrut, kör öster om London i rusningstrafik tror vi, eller också är vi bara ovana vid alla dessa bilar... Kommer till våra vänner "in the middle of Suffolk" på eftermiddagen. De flyttade från centrala London i vintras till ett korsvirkeshus från Tudor, dvs från1400-1500-tal. Plankgolv, inte en rät vinkel eller ett rakt golv, men moderniserat så de har central heating, två badrum och halvmodernt kök, som nu på försommaren ska bli ett modernt kök. Eftersom huset är så gammalt så finns det ju restriktioner om allt. Trädgården är ganska stor och här finns så mycket vackert men också så mycket jobb att göra. Här tror jag de får göra vad de vill, vilket är tur. 
Vi bor här i två dagar och gör utflykter i närområdet och till havet. Vackert överallt!



En liten snutt av vännernas hus, det ser ju egentligen rätt modernt ut....


Första resan 2023 - del 2. Massor av tulpaner!

Man kan inte undgå tulpaner och andra lökväxter om man är i Nederländerna i april-maj. Vi har aldrig tidigare sett dessa odlingar i verkligheten och eftersom vi är väldigt trädgårdsintresserade stod ett besök i Keukenhof Park överst på listan. Redan på långt håll kan vi se fält av tulpanodlingar och mer ska det bli.

Vi vet att det är inte så mycket besökare tidigt i veckan och tidigt på dagen så vi checkade in kl 10,00 en måndag. Biljetter och parkeringsbiljett har vi köpt på nätet innan vi lämnade Sverige. Det underlättade! Men jisses så mycket folk det är här redan. Busslast efter busslast, mest pensionärer, men också många japaner i alla åldrar. Vi vet inte riktigt vad vi kan förvänta oss men som vanligt så är det värst på parkeringsplatsen. Väl inne i parken så sprider folket ut sig på alla gångvägar och märks inte så mycket. Det har regnat hela natten men kl 10.00 är det uppehåll, vilket vi tackar för. Nu ska här njutas av all färgprakt!



 
Tulpaner i stoooora sjok, i roliga mönster, blandat med andra lökar




...också massor av hyacinter som doftade otroligt!
 

Hanging baskets - en enorm pjäs. Säkert 1,5 meter i diameter och 1 meter hög. 
Inget för terrassen hemma..

Här finns tulpaner som knapp syns på håll med samma 
färg som sina blad. Festligt men inte så kul.
Här finns tulpaner som ser ut som liljor...
... eller pioner...
... eller azaleor,,,
... eller varför inte bara som fina tulpaner?
Kul besök, det var uppehållsväder under de två timmarna vi gick runt. Vi valde bort fikaställen och vi köpte inget heller. Trist och onödigt dyrt. 



Första resan 2023 - del 1. På väg till England

Så här flera månader efter vår senaste långa resa så inser man att tiden går fortare och fortare. De äldre (!) säger att det beror på att när vi blir äldre så blir dagarna mer och mer lika varandra och att då har vi inga saker att hänga upp tiden på. Så det vill till att vi ger tiden olika saker och händelser att hänga upp sig på. 

Efter en ganska lång, kall och blöt vinter trodde vi att april i Skåne i alla fall skulle bli en fin vårmånad, men ack nej. Den första dagen i april fick jag covid. Det var inget skämt men inte heller särskilt jobbigt initialt. Jag fick snuva och blev sedan täppt i bihålorna och sedan försvann både smak och doft. Då hade mannen i mitt liv varit dålig i två veckor och jag var kanske en vecka efter honom. Han ville inte ta något test men mitt test var positivt. Efter tre (!) dagar kom doft och smak tillbaka och jag kunde också andas normalt. Jippi, vår resa hade varit planerad i ett par månader och vi vill verkligen komma iväg. Men nu uppstod något annat, jag kände inte igen min kropp; träningsvärk överallt (utan att ha tränat) och jag var stel i alla muskler och leder - jag hade absolut ingen ork till någonting alls. Trappor och uppförsbackar var bara inte att tänka på. Ett par dagar innan vi skulle resa iväg så tog jag mig en ordentlig funderare på om allt skulle bokas av. Men vi kom fram till att jag inte var tröttare än att jag skulle kunna sitta i en bil och läsa kartor. Fast de långa promenaderna skulle mannen i mitt liv få ta utan mig. Vi var överens. 

Så i slutet av april så gör vi som vi brukar, vi sätter oss i bilen och far söderut genom Danmark. Men efter Danmark vänder vi bilnosen mot Nederländerna, Rotterdam och tulpanträdgården Keukenhof. Men nu går jag händelserna i förväg... detta ska ju handla också om själva resan.

Vår första natt bor vi på Röhrs Gasthof i Sottrum i norra Tyskland. Ett ganska ordinärt hotell, mycket tyskt, stort och rent rum med sköna sängar. Rummet med frukost kostade 1200 kr.


Iväg hyfsat tidigt, vår erfarenhet av Nederländerna är många bilar på liten yta. Det är dessutom säkert 15 år sedan och det har ju inte blivit färre bilar på de åren. 

Vi blir ganska positivt överraskade, det är mycket trafik men allt flyter på rätt bra och vi som väljer bort allt utom området där vi ska bo kan checka in tidig eftermiddag på Leonardo Hotel Vinkeveen strax söder om Amsterdam. Nu ska här upptäckas annorlunda saker. Det regnar - men vi ska på bilutflykt. 
Vi kör någon liten kilometer runt sjön som hotellet ligger vid. Ursprungligen bröt man torv här och numera är det en sjö med smala landremsor ut i sjön. På vissa av landremsorna finns bilväg och antingen hus på en sida eller hus på två sidor. Båda sidorna har såklart sjötomt med brygga och båt. Andra landremsor kan bara nås med båt. En del hus är som små herrgårdar, andra normala villor, många sommarstugor. Otroligt häftigt, här ett flygfoto från Wikimedia....
En väg går tvärs över sjön och många kan man köra ut på. Här ett axplock av min foton. Från bilvägen runt södra delen av sjön är det en "vallgrav" till varje landtunga med broar över till husen. Riktigt häftigt!




En del har till och med statyer ute i vallgraven.

Såvitt jag har kunna läsa om detta område, så är inte alla husen lagligt uppförda eftersom man då man slutade ta upp torv här på 1970-talet inte har gjort någon riktigt stadsplan över området. Rena vilda västern alltså. Två mil söder om Amsterdam...
Hotellrummet är det inget fel på och restaurangen har otroligt många alternativ. Vi betalade 1700 med frukost. Sjöutsikt från rummet fast i hällregn...  Det blå fotot är insidan av hissen.



Genom Frankrike - hem igen...

Efter en härlig vecka med två söner, två svärdöttrar och fem barnbarn är det dags att fara hemåt igen. Vi tar alla litet olika vägar. 

Yngste sonen med familj ska flyga tillbaka till Stockholm - men SAS strejkar och det mesta med deras hemfärd är oklart när vi skiljs åt. De vet att de ska vara 2-3 dagar i Barcelona och under denna tid får de sedemera reda på att de inte kommer att flygas hem förrän efter ytterligare 3 dagar. Men bägges arbetsgivare är mycket förstående och 3-4 extra dagar på hotell i Spanien funkar trots allt. Sent förra året fick de tillbaka för sina utlägg under dessa extra dagar, utan knot om val av hotell etc, och dessutom fick de 10.000 SEK som plåster på såren. Schysst trots allt.

Äldste sonen bilar med sin familj till franska Atlantkusten och ska utforska landstigningskusten under några dagar. Jag kommer ihåg att jag var i mitten av tonåren när mina föräldrar gjorde samma sak med mig. Mannen i mitt liv och jag har gjort samma sak med våra söner. Krigskyrkogårdar av olika nationaliteter, museum, kvarvarande tanks på stränderna och landstigningsbryggor som bara fungerar i ebb - allt blir minnen för livet.

Jag och mannen i mitt liv kör inte så långt, först en timme för att träffa släktingarna i Fitou över en lunch och sedan fortsätter vi en timme till för att komma tillbaka till våra gamla hoods. Känns nästan som om vi fortfarande bodde där. Försöker ringa på  hos nya ägaren till lilla huset i C, men ingen där. Han skulle tydligen dyka upp veckan efter. 

Träffar några franska grannar som vi pratar med. De ska tillfälligtvis lämna byn för några dagar i bergen, "det är alldeles för varmt för oss nu". De är födda där, i södra Frankrike i värmen, men det kan såklart bli för mycket även för dem. Det är väl närmare 33-35 och vindstilla. Vår räddning i den olidliga värmen kan faktiskt vara en bil nära oss med klimatanläggning. 

Men inte idag - först besöker vi tillsammans en av favoritodlare, Vieux Chai i Ceps. 

Därefter blir vi bjudna på en massa god mat på en takterrass i byn och kvällen blir sen. Vänner är aldrig fel! Efter som vanligt en fin samvaro fortsätter vi norrut efter frukosten.

Målet för vår första övernattning låter som om vi blivit inspirerade av de franska grannarna. Vi kör upp i Massif Central, Centralmassivet istället för autorouten över Millaubron och kör nationella vägar via Castres och Albi. Söder om Albi ser vi många solrosfält som detta - vi har aldrig sett liknande trots vårt franska kringflackande i mer än 20 år! Kilometer efter kilometer, urhäftigt!

Vi hittar ett hotell i Laguiole, en liten by på 1000 m.ö.h i Auvergne. Fast det är nästan lika varmt där som på slättmarkerna på lägre höjd.Om du tycker att du känner igen namnet så står det för en väldigt fin och anrik knivtillverkning. Men som så ofta nuförtiden så finns det avarter. Namnet Laguiole (uttalas lagijåll) betecknar en typ av kniv och inte ett varumärke. Detta har lett till att man kan hitta både billiga och dåliga knivar som har den lilla flugan på skaftet som kännetecken. Ursprungligen var kniven en fällkniv och den lilla flugan var en fjäder som gjorde att kniven kunde vikas ihop.

                                              
För att skydda den franska tillverkningen stämplar man nu vilken typ av stål som använts och "made in France". Vi köpte för massor av år sedan ett antal jättefina färgglada grillknivar märkta med både fluga och Laguiole, för nästan inga pengar alls. De är i alla fall av bra kvalitet om än inte alls äkta. När vi flyttade tillbaka till Sverige så var det ett par av barnbarnen som ville ha dem för att lägga på botten av sin "närjagflyttarhemifrånkista".

Vi bor på Best Western Le Relais de Laguiole, ett relativt ordinärt hotell men med ett garage där vi kan ställa bilen. Det är nästan det svåraste när man bilar hemåt och har massa goda viner med hem. Dumt att parkera på allmän gata eller p-plats så man kan se vad som lastats och absolut inte ställa bilen i solen överhuvudtaget. Men frågar man efter garage så gör det nästan alltid det. Oftast mot en mindre summa pengar, vilket det kan vara värt. Vi har kompisar som en gång köpte hem italienska viner och sedan parkerade på en innergård i solen. När de kom hem och skulle packa upp kartongerna så hade nästan alla flaskor pyst ut vin för att korken inte kunnat hålla emot det heta vinet. Trist.  

Det är alldeles för varmt för den vanliga "föremiddagenpromenaden" så vi håller oss i det svala rummet fram till middagen. Numera vet vi att i Auvergne så är de oftare gourmander än gourmeter, dvs mer mat är bättre än godare mat. Fritt översatt! JÄTTEstora portioner, tack och lov att man får dela på dem. Denna charktallrik är för en person och den känns nästan för stor för två. Varmrätten slinker ner utan foto och sedan erbjuds dessertbuffé! Då vill man inte dela.... 

Hotellet kostar 126 euro plus frukost 12 och middag 28. Det är faktiskt inte helt ovanligt i vissa delar av landet med halvpension. 







Till detta en god flaska lokalt vin från Domain du Cros, gjort på Fer Servadou eller Mansois, en röd fransk druva som odlas mest i sydvästra Frankrike och mest känd för sin roll i AOP-vinerna från Galliac, Marcillac och Béarn. Vi försöker alltid hitta lokala vinodlare som gör vin på för oss okända druvsorter. Det finns så mycket gott och spännande som aldrig kommer till systembolaget.
Nästa dag är målet ett hotell vi har bott på några gånger tidigare. Le Moulin du Gastronomie ligger i västra utkanten av Macon och de har tidigare serverat oss fantastisk mat. Familjeägt som drivs av ett par där hon serverar och han lagar maten eller ibland är det tvärtom. Ett favoritupplägg i våra ögon. En famille - idag gör du detta och i morgon gör jag det. Fint! 

Fint är också vädret, vi tar ett dopp på eftermiddagen i den alldeles för grunda poolen och sjunker sedan in i var sin bok på terrassen. Vi brukar faktiskt undvika hotellpooler, gillar havet bättre men idag är det ännu varmare....man bara måste kyla av sig något. Rummet har sett sina bättre dagar, det behöver moderniseras men det är rent och sängarna är sköna. Rummet kostar 120 euro plus fin frukostbuffé.

  
Middagen serveras utomhus, på innergården mellan deras olika småhus. Så trevligt det är att sitta ute en hel kväll. Maten kommer på löpande band, drinktilltugg, amuse bouche, förrätt, varmrätt och dessert.

            

Fokus här ligger på maten, men vinet är inte att förglömma. Dagens är ett mer traditionellt val än gårdagens. Men så är vi ju också i ett av de mer etablerade vinområdena i Frankrike, Macon-Charnay, Maconnais i Bourgogne med den klassiska druvan Chardonnay. Här från gamla stockar.
Nästa dag känner vi att nu vill vi bara hem. Men sommartrafiken genom Europa gör att vi också inser att vi måste övernatta minst en, kanske två nätter till. Våra ryggar vill inte sitta 150 mil i ett svep så då får man göra det bästa av situationen. 

Vi styr mot en favorit, Moselfloden och hittar ett ställe i Brauneberg, mellan Piesport och Bernkastel-Kues, ett B&B  som drivs av Weingut Gehler-Cornelius med nybyggt annex på en vingård strax ovanför byn. Incheckningen är annorlunda och innebär inte bara pass och namnunderskrifter utan också en provning av gårdens viner. Sedan installerar vi oss och därefter kan man när som helst gå ner i lobbyn och hämta en flaska av favoritvinet eller tre olika, bara du skriver upp allt på ditt kundkort och betalar dagen därpå. De har mest vita viner i sina kylar, men det finns också röda viner och ett sött vin på valnötter. Vi, som alltid har litet picknickmat i vårt bärbara kylskåp, trollar ihop en sallad med skinka, ost och bröd och får en fin måltid på balkongen. Rummet kostade 130 euro inklusive en fin frukost!

                                                                        Frukostterrassen

Sista natten bor vi på Acht Linden i Egestorp. Ett ställe som ligger bra till för oss, det har bra tysk mat och en stor parkering. Mycket typiskt tysk med stor variation på matsedeln. Rummet kostar 115 euro inklusive frukosten.
                                                   Har lånat fotona från Bookings hemsida
Så här i slutet av en resa under 24 dagar när vi bott på 16 olika hotell så är lusten att ta kort på rum och mat ganska minimal, därför blir det inte några egna bilder från de sista två dagarna. Totalt körsträcka ungefär 550-575 mil. Tur man gillar det!

Väl hemma njuter vi av den fina svenska sommaren. Nästan som i Frankrike....