Årets första resa till södra Frankrike

Huset är sålt, det som i princip var vårt enda (!) resmål 3-4 gånger per år de senaste 20 åren. Vi har verkligen älskat dessa regelbundna bilresor till värme, avkoppling, underbar natur och nya vänner.

Men år 2022 börjar ett nytt liv. Hela våren är vi hemma i Sverige, vi gör mängder av arbetstimmar i trädgården. För första gången på länge så missar vi varken krokus, vitsippor eller bokskogens första skiraste grönska.

Vi har dock beslutat oss för att göra en sommarresa till södra Frankrike tillsammans med barn och barnbarn. Hyra ett stort hus där alla får plats, har en egen säng och en dörr att stänga om sig. Lilla huset i C var ju alldeles för litet för att hysa oss alla. 

Huset ska ligga väldigt nära havet och också ha en pool - alla badgladas önskemål ska tillgodoses. Efter många sökningar landar vi så småningom i Argelès-sur-Mer. Kanske inte en ort vi skulle ha valt att bo permanent i, men alldeles utmärkt för en begränsad period. Det är en typisk turistort, massor av "hål i väggen" för snabba kaloriintag av både sött och salt, en kilometerlång strand, fina områden att promenera i och med många sevärdheter inom bilavstånd. 

Huset är nästan en dröm med sex sovrum, fyra badrum, matplatser både ute och inne och ett kök som fungerar riktigt bra även för kräsna svenskar. Tomten är helt inhägnad med en hög mur, innanför växer massor av palmer, många blommande växter och bougainvillea som täcker nästan hela huset. Det finns också skugga för den som vill.



Poolen är en av de finaste jag har badat i och det kommer en poolman ett par gånger under vår vecka. Stor murad utomhusgrill som vi använder varje dag och ytor för lek, yoga och andra aktiviteter. 

Första veckan i juli passar alla och vi planerar att ta oss ner på olika sätt. Mannen i mitt liv och jag tänker köra bil som vanligt, och planerar denna gång en ganska rejäl omväg via Champagne, Loire, franska Baskien och Pyrenéerna - en tur på 10 dagar (man vet ju inte när man kommer till Frankrike nästa gång!). En av sönerna med familj kör två långa dagar till Roquebrun där de ska pusta ut en dag innan vi ses och andra sonen med familj flyger med SAS (!) till Barcelona. Mer om deras resa senare. Hemresan ska gå ganska fort, alla har något inbokat hemmavid. Men nu går jag händelserna i förväg....

Vi startar väldigt laddade efter att ha preppat trädgården med en tjänstvillig granne och automatisk bevattning av kökslandet. Vi kommer vara borta från trädgården i fyra veckor och vårens arbete ska inte få spolieras av torka under vår semester.

Vi kör numera helst inte mer än 50 mil per dag. Våra ryggar gillar inte lååånga dagar i bilen och vi vill hinna med en promenad i omgivningarna när vi kommer fram. Vi behöver också vänja oss vid kortare dagsetapper eftersom vi har beställt en elbil och då måste vi ju stanna och "tanka" efter 40 mil kanske. 

Dags för avfärd. Första stoppet är i Lindwedel, på Balland's Hotel & Restaurant. Lindwedel ligger strax norr om Hannover och 57 mil från vårt hem i Skåne. 
                                    
Hotellet är modernt, rätt stort och tyskt gediget. Vi har ett rum med terrass där vi intar fördrinken och middagen serveras i trädgården. Sparris såklart så här års i Tyskland. Med hollandaise och fina fläskfilémedaljonger och en Riesling. Det är andra gången vi bor här och vi kommer säkert att bo här fler gånger. Det är inte franskt charmigt men pålitligt, rent och med trevlig personal! Frukosten är som på de flesta tyska hotell idag, en buffé med allt man kan tänkas vilja ha.

Dag två på vår resa kommer vi till Mosel. Byn heter Zeltingen-Rachtig, dagens etapp är 46 mil, Mosel är ett absolut favoritmål för minst en övernattning per resa. Helst hotell "mit Moselblick" helst "am ufer". Ber om ursäkt för tyskan, den är hemmagjord. Läste tyska bara ett år i gymnasiet. 

Vi provar år efter år med att hitta något hemifrån via datorn, men ofta är det något som vi inte tänkt oss. Jo hotellet ligger på flodkanten men helt vänt inåt land eller man ser Mosel från taket eller något annat. Numera är det också nästan omöjligt att komma till platsen man vill bo på samma dag och hitta det man vill. Tyskarna är mycket för kortsemestrar i vinområden och de bästa prisvärda hotellen är mest populära. 

Nu har vi tagit i prismässigt och har faktiskt full utsikt från restaurangens terrass och skymt av Mosel från hotellrummet. Hotellet heter Weinhotel St Stephanus. De har två restauranger, en bistro och en tjusigare variant. Vi väljer den senare och det serveras nu en färdig meny om fyra rätter med vin.
Anklever, sorbet, lax eller lamm och efterrätt. 




Kvällen är ljum och vindstilla, vi njuter länge av både mat och miljö - hit kan vi återvända!




 

Inga kommentarer: