Genom Frankrike - Atlantkusten och franska Baskien

Ja, denna härliga och litet långsamma resa genom Frankrike fortsätter. Målet är Medelhavet, längst ner i Pyrénées-Orientales, i badorten Argelès-sur-Mer. 

Vi kör snabbt, eller i alla fall direkt, mot Atlantkusten och La Rochelle. Inte någon favoritväg för vår del. En del mindre orter, jordbruksmark, nästan inget vin. Vi gör några omvägar, medvetna och omedvetna, trakten är ganska vacker där den är kuperad. 

Egentligen har vi som mål Loires utlopp i Atlanten, men vi lyckas inte hitta ett hotell med parkering, med restaurang och med wifi på rummet - men utan förskottsbetalning- så vi ger  upp och riktar in oss på La Rochelle istället.

La Rochelle har vi varit i en gång tidigare, intog en lunch där med goda vänner som bodde på Ile d'Oléron. Typ 20 år sedan... det känns nu som om typen av ortens turister har blivit helt annorlunda. För det kan väl inte vara vi som blivit äldre!!! 

Hotellet, en betongklump (med parkering och med wifi och utan förskottsbetalning) ligger dessutom mycket centralt vilket är bra eftersom det inte finns någon restaurang. Fotot gör inte riktigt stället rättvisa, men det ligger väldigt inklämt. Glastaket är på deras frukostrestaurang. Hotel Saint Nicolas, 120 euro för ett dubbelrum och frukost, helt ok!

Från parkeringen på gården

Vår stora men ostädade balkong

fotot lånat från bokningssajten

På kvällen tar vi oss till la vieux port gamla hamnen, bara några hundra meter från hotellet. Vi kryssar mellan stora horder av sällskapsreseturister med guider, tonårsflockar på drift utan närvarande föräldrar samt många (!) som lullar runt påverkade av okända medel och med en stor okopplad hund strax bakom. Så pass att det en söndag kl 19.30 i solskenet känns säkrare att hålla i sin handväska, sin telefon och mannens hand så inget av det ska försvinna.

Middagen intas på ett typiskt turistställe, Chez Bar André. Vi vill äta sjömat och det finns det här! Turistställe eller ej - som på så många andra franska ställen så äter vi gott! Dessutom är de trevliga och vår franska klarar sig bättre här än i Languedoc.
detta är från trottoaren

stort invändigt, kan säkert ta en hel busslast

hm, världens minsta räka låg inuti en mussla

Dagen efter brakar vi på söderöver, förbi Bordeaux mot Biarritz, genom tråkig strandskog, mil efter mil av tallskog på sand. Vi vet att vägen är enformig sedan en tidigare resa, så nu lyssnar vi på sommarpratarna Per Lernström och Lena Ph och då blir vägen genast litet roligare. Tyvärr är det just här i Girondes strandskog som det brinner1,5 månad senare. 

Kul rondell för en annan som renoverar stolar...

Målet denna dag är det fantastiska franska Baskien, mot Spaniens gräns. Hit har vi återvänt flera gånger. För att vandra i bergen, på väg till Bordeaux eller Bilbao eller som nu - på väg (omväg) till Medelhavet. 

En favoritort där är Espelette - precis som chilifrukten. Som växer överallt i trakten och frukten är precis lagom stark! Kännetecknande för hela området är de vita husen med röda trädetaljer. Överallt! 

 

 

Vi ska bo i lilla orten Banca som ligger som i en ganska djup fransk ficka in i Spanien, 4,5 mil från Espelette och 2 mil från St-Jean-Pied-de Port, en mycket välkänd ort för vandrare. Fortsätter du söderöver kommer du efter 10 mycket krokiga mil till  Pamplona i Spanien. Banca är med andra ord in the middle of nowhere. Men även här är alla husen rödvita!                                                     
                                                                                              
På det högra fotot är en spelplan för Pelote, en baskisk bollsport. Man är två eller fler och spelar en boll som slås med handen, ett racket, ett slagträ eller en avlång korg med nät.                                                                                        
En sak är säker - av all grönska så förstår man att här kommer en hel del nederbörd!

Här är hotellet i Banca. Ett anspråkslöst och rödvitt hotell för vandrare med mycket traditionell och rustik mat. Kostar 80 euro plus frukost. Fantastisk natur och vänligt värdpar men kanske att vi inte ska återvända just hit.
I morgon kör vi vidare mot andra delar av Pyrenéerna.
















St Nicholas i la Rochelle 215, Logis Hotell Erreguina Banca 85

Inga kommentarer: