Genom Frankrike - Pyrenérna till Medelhavskusten

Ja, denna härliga och litet långsamma resa genom Frankrike fortsätter. Målet är Medelhavet, längst ner i Pyrénées-Orientales, i badorten Argelès-sur-Mer där vi ska möta barn och barnbarn. Men först den sista etappen. 

Vi lämnar franska Baskien, i gråväder och duggregn och kör i riktning mot Medelhavet. Vi står inför ett val - ett val som vi pratade om redan innan vi lämnade Sverige. Om man åker den kortaste vägen med autoroute vissa sträckor så är det 420 km och ska ta drygt 5 timmar. Men om vi skulle kör den väg som går genom ganska höga delar av Pyreneérna, i en ganska obebyggd trakt så är det 90 km längre och tar sammanlagt nästan 9 timmar. Det är ju en krokig och smalare väg med stora höjdskillnader och vi tror att denna väg är otroligt vacker, men det måste vara fint väder så vi kan njuta av alla berg och dalar. Ingen dimma, inget regn eller annat som kan sinka oss. Vi hade sagt innan att om det är fint väder så kör vi den längre vägen, men nu med duggregn vid starten så får vi köra nedanför bergen och titta upp på bergen istället. Nästa gång kanske vi kan ta bergsturen...

Delmålet idag är Saillagouse, en vandrings- och skidort 3 mil från Andorra och 1 mil från spanska gränsen. Här ska vi vara två dygn. Vi har varit här några gånger förut, det är ett lättillgängligt område med fina vandringsleder och fantastiska alpängar. Vi brukar bo på Chez Planes, ett bra hotell med jättebra restaurang. Men vårt rum, som var bokat som ett dubbelrum deluxe med balkong hade visserligen en balkong men dessutom en tredje säng (som vi inte behövde) och ett skrivbord som vi fick skjuta undan för att kunna använda garderoben. Vi var ju bara två och när jag påtalade för ägarinnan att det blev vääääldigt trångt på rummet med både den tredje sängen och skrivbordet och att någon av möblerna kunde tas ut från rummet - så låtsades hon inte förstå. Hon yrade något om att det var fullt på hotellet. Jag tror inte vi fick det lyxiga rum som vi hade betalat för. Enligt foton på bokningssajten skulle det ha varit mycket större. Jag tror att de ställde in två extrasängar i det som vi hade bokat och visp så hade de ett familjerum och vi fick ett trebäddsrum med balkong som ingen behövde just då. Men i den utvärdering (som numera finns på varje ställe vi bott på) så fick de inte så bra betyg av oss för servicen. Restaurangen är fortfarande en hit liksom deras vinpaket. Vi betalade 250 euro för två nätter och frukosten kostade 22 euro. Det hade varit ett ganska bra pris om vi hade fått "dubbelrum deluxe" som beställdes.

  

    

  
Vandring i fantastiskt väder, i en underbar natur med massor av vilda blommor. Lunch längs vägen på en uteservering som ligger granne med turistbyrån i en liten byhåla. Urgod mat, ja vi är ju i Frankrike, och en himla skön paus.
Det är emellanåt skönt att bo ett par nätter på samma ställe. Oftast finns det ju trevliga saker att besöka eller man kan helt enkelt sitta i hotellträdgården och läsa. 

Så ganska utvilade, trots vandringen, så far vi de 21 milen till Les Elmes - en sandstrandsvik precis norr om Banyuls. Les Elmes är det hotell i Frankrike vi har bott flest gånger på. Vi har varit här själva flera gånger, vi har varit här med flera olika vänner, vi har skickat hit båda våra nygifta söner med fruar på bröllopsresa (dock inte samtidigt) och vi kommer att återvända. Hotellet är det mest optimala om man vill kombinera litet lyxliv med sol/bad och god mat/dryck. 
 
Det ser inte så märkvärdigt ut från havet men stranden rakt nedanför är deras egen och till morgondoppet är här folktomt. Några fler badare hittar hit under dagen och efter 14 juli är här lika fullt som på vilken annan plats som helst i Frankrike. Längst till höger finns ett hål i berget och där kan man köpa sig en riktigt bra sallad eller friterad fisk med ett glas vin för en spottstyver.
  
Hotellet har en låst bilparkering, på innergården finns deras egen lunchservering vid poolen, solsängar på stranden med badlakan ingick liksom fin service att de tog hand om våra sju inhandlade vinlådor och förvarade dem svalt. Personalen var fantastisk, alla var på rätt ställe. 
OK, detta kostar ju såklart mer. Vårt rum, ett superior rum med balkong mot havet för två nätter kostade 338 euro, 4 frukost och 2 dygns parkering tillkommer med 90 euro. Man bor här inte ofta och inte länge men det blir fina minnen!
   
På kvällen njuter man av en middag al fresco och sitter utomhus till dess mörkret sänker sig och det enda man hör är vågskvalp....
















Inga kommentarer: